Matrac ergonómiai zóna

Mi szükség van az ergonómiai zónára?

Az ergonómiai zóna kifejezéssel egyre többször találkozhatunk a matracok esetében. A zónás kialakítás egyre nagyobb szerepet kap a matracok tervezésénél.  Mára már a legtöbb matracot zónásítják a megfelelő formakövetés miatt.

Matrac ergonómiai zóna, matrac ortopéd zóna

Képzeljük el a testünk vonalát, ahogyan egy síkfelületre fektetve milyen ívet ír le. Mivel a gerincünk nem egyenes, ezért szükség van egy jó alátámasztásra, amit a matracoknál az ergonómiai zónával lehet biztosítani. A zónás matracok lényege, hogy a testünk nagyobb nyomáspontjai jobban belesüppedjenek a matracba. Ez általában 3-5-7 ergonómiai zónával oldják meg. Testünknek elegendő a 3 zónás kialakítás, a maradék 2 vagy 4 zóna a matrac forgatásánál kap szerepet. Ezért a zónák általában szimmetrikusak.

Már mindegyik fajta matracot tudják zónásítani, legyen az zsákrugós, bonell rugós, memória hab, hideghab, szivacs vagy latex matrac. A memory foam az egyetlen olyan típus a felsoroltak között, ami az alapanyag tulajdonságainak köszönhetően alapból leköveti testünk görbületét, nem feltétlen kell ergonómiai zónás kialakításúnak lennie a megfelelő alátámasztáshoz. Ortopéd szempontból válasszunk ergonómiai zónás matracot. 

Vélemény, hozzászólás?

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

*